kl 22.20

Tempen har pendlat en del men som lägst varit nere på 36.7 °C (vad jag vet iaf). Hon verkar lite orolig och väldigt flåsig!


kl 17.45

Tempen visar 36.8 ºC. Kan det vara dax snart?

14.00

Tilly har börjat bädda i sin låda. Hennes temp ligger på 37.7 ºC. När vi var ute på gårdem började hon gräva och gömma sig under två buskar. När vi kom in åt hon en hel portion. Hon är väldigt flåsig.

Dag 61

Tilly är otroligt trött och vill ligga och sova i sin valplåda mest hela tiden. I natt har hon sovit lite oroligt och varit uppe och vandrat en del. Hon har ingen matlust. Jag gjorde iordning lite mosad potatis med köttfärs och lite smör men det tog hon endast en tugga av och då matade jag henne från min hand. Temperaturen var tidigt på morgonen 38 ºC, några timmar senare 37.1 ºC och nu när jag kollade var den 37.3 °C. De senaste dagarna har hon pendlat upp och ner i temperatur.

Myser i valplådan

Tilly får besök av chiuahuan Nellie som också gärna myser i valplådan:)


Lite bilder

Tilly har haft bra aptit på morgonen och tempen låg på 38.0 ºC sist jag mätte. Vi har precis varit ute på en morgonpromenad och sen lekt lite på gården. Jag passade på att ta lite bilder...



Tilly tittar fram bakom vinbärsbusken


Ludde


Ludde spanar...


Tilly sitter och njuter i solen


Ludde

I väntans tider...

Tilly har legat stadigt på 37.7 °C då jag tempat henne. Men till min förvåning så visade termometern 37.0 °C idag vid lunchtid. Började fundera om det var dax för valpning. Har kollat temperaturen med jämna mellanrum under dagen och den har sakta men säkert stigit. Senast låg den på 37.5 ºC. Alltså är det troligen inte dax för valpning ännu. Dagarna innan kan temperaturen pendla lite upp och ner beroende på progesteronhalten. När halten sjunker så sjunker temperaturen. Hon kommer troligen pendla lite i temperatur för att sedan om några dagar gå ner till ca 36.5 °C vilket är en indikation på att valpningen kommer att börja inom ca 12-24 timmar.

I övrigt mår hon bra! Matlusten har varit lite si så där men för bara en liten stund sedan åt hon upp allt foder i matskålen:) Duktig flicka!


Dag 56

Tempen ligger standigt på 37.7 °C. Började tempa henne igår och kommer att tempa henne 3 gånger per dag. Det brukar vara ett säkert tecken att valpningen är pågång när temperaturen drastiskt sjunker en grad eller mer. Men förhoppningsvis kommer det inte att ske fören om en vecka.

Tillys matlust har inte varit på topp de senaste dagarna, speciellt inte på förmiddagarna. Hon får en äggula per dag som jag brukar blanda ner i hennes foder. Då brukar hon äta lite grann i alla fall. Hon är glad men trött och nöjer sig för tillfället med att mest strosa runt på gården. Jag brukas sätta mig ute och läsa så att hon får vara ute och få lite frisk luft under tiden. Det tycker hon är skönt, speciellt att få vara själv med matte en stund:)


Fosterutveckling Vecka 8

Livmodern är mycket stor och fosteren kan röra sig tämligen fritt i fosterhinnorna.
Fostren är ca 15 cm långa.

Trött, tjock och mysig

I går och idag har jag kunnat känna att valparna sparkar/rörelser. Vi har precis varit på en morgonpromenar så nu ligger Tilly och myser i valplådan. Hon har börjat bli riktigt tjock och orkar inte gå på särskilt långa promenader så det blir flera korta promenader i stället. Det passar henne utmärkt.

De senaste dagarna har hon varit väldigt trött och mysig, lägger sig ofta i mitt knä och vill bli ompysslad. I och med att det är hennes första kull vet hon nog inte riktigt vad som händer med henne.



Rakad buk

Nu har Tilly fått sin mage rakad inför valpningen. Hon var så duktig och låg stilla hela tiden. Fast efteråt verkade hon inte känna sig helt bekväm med magen kal. Speciellt inte när det finns en chihuahua i hushållet som busar under hennes mage:)


Våra hundar



Tilly är född 2009-05-21 och var 8 veckor då vi hämtade henne. Hon är en otroligt go tjej som tycker om att mysa, springa i skogen och vara delaktig i det mesta vi gör. Hon är väldigt lättlärd och vill gärna vara till lags. Hon går alltid utan koppel. Denna mysiga tjej är väldigt glad, alert och postiv. Går bra ihop med andra hundar och blir ofta "bästa vän" med de människor hon kommer i kontakt med. Man kan inte göra annat än att älska denna unga dam!

Ludde "Hot Rod" är född 2010-04-01 och kom till oss vid 4 månaders ålder. De var 9 valpar i hans kull. Han är ett riktigt skärmtroll som är väldigt generös med sina pussar. Han en livlig pojke som älskar att leka och vara ute och springa i skogen. På kvällarna när vi sitter i soffan och ser på tv håller han oss gärna sällskap. Om han får ett ben kan han ligga och tugga på det hela kvällen.

Båda våra hundar följer med oss i vått och torrt. De är vana att åka bil, båt, buss och tåg samt att vistas i olika miljöer. De är båda väldigt lätt att ha och göra med när det gäller kloklippning, borstning m.m.


Tilly

Tilly som liten




Ludde

Ludde som liten


Ludde 1 år

Ultraljud

Här är bilder från ultraljudet tagna 13/5, alltså 39 dagar efter den sista parningen. Den nedersta bilden är lite tydligare. Där kan man se valpens revben(de vita bågformade strecken) samt hjärtat(den svarta fläcken). Valparna var väldigt livliga och rörde sig mycket i magen:) Eftersom valparna blivit så stora så kunde veterinären inte säga hur många det var men man såg tydligt 3 stycken. Men hon sa att det antagligen är några fler eftersom vissa ligger längre bak och upp mot ryggsidorna. 


Lite om oss

Jag heter Malin Ström, är 24 år och studerar till läkare. Min sambo Mattias Nilsson är 30 år och jobbar som arbetsförmedlare. Vi är båda otroligt hundintresserade och ägnar väldigt mycket tid åt våra två underbara hundar, Tilly och Ludde.

Vi är båda uppvuxna i Luleå, men har även bott i Linköping och nu i Umeå där jag studerar. Vi ser väldigt mycket fram emot att få valpar. Det kommer att bli en otroligt spännande och rolig sommar! Valparna är beräknade att komma 3-5 juni och kommer därmed att vara leveransklara i sluten av juli. För att valparna ska få det så bra så möjligt så kommer jag att vara ledig hela sommaren så att jag kan ägna mycket tid åt dom. Valparna kommer att födas och tillbringa sina första veckor (fram till leverans) i Luleå där vi kommer att tillbringa sommaren. De kommer att växa upp i ett hus och ha sin valplåda i köket så att de naturligt blir vana med liv och rörelse. När de är 4-5 veckor kommer de att börja vistas ute på gården så mycket som möjligt, beroende på väder m.m.

För mig är det väldigt viktigt att valparna utvecklas till trygga, sociala och självständiga individer. De första veckorna kommer att vara väldigt lugna och valparna kommer att tillbringa den mesta tiden tillsammans med tiken. Därefter kommer de att tränas att träffa andra människor, både barn och vuxna, samt vänja sig att bli borstade, kloklippta, och att det känns naturligt att kolla tänder, öron m.m. De kommer även att vänja sig med
andra hundar eftersom att de även kommer att växa upp tillsammans med hanen samt mina föräldrars chihuahua.


Välkommen till vår "wheaten" blogg!

Här kommer ni att kunna följa våra hundar och "kommande" valpars tid. Bloggen kommer främst att handla om vår tiks dräktighet, valparnas födsel och självklar den underabara valptiden!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0